Verhuur
Lid worden?

Scouting

Welke eisen worden er aan een leidingteam gesteld?

Een leidingteam bestaat uit een teamleider en de overige leidinggevenden bij een speltak. De teamleider vervult een coördinerende rol binnen het team. Draai je een gemengde speltak? Dan is het leidingteam ook gemengd. Bij een niet gemengde speltak moet het aantal leidinggevenden dat dezelfde sekse heeft als de speltak, in de meerderheid zijn. Bij een meisjesspeltak is het aantal leidinggevenden dat vrouw is, dus in de meerderheid. Een leidingteam bestaat minimaal uit twee personen, waarvan één iemand gekwalificieerd leidinggevende is. Een opkomst kan dus niet doorgaan als het minimum aantal leidinggevenden niet aanwezig is. De verhoudingen van het aantal gekwalificeerde en niet-gekwalificieerde leidinggevenden in een speltak, het aantal leidinggevenden op het aantal kinderen, het aantal personen dat beschikt over een EHBO-diploma en meer informatie vind je in het document Teamkwalificaties en verhouding (team)leiders-kinderen. De overige regelgeving, zoals een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en verantwoordelijkheden van een leidingteam, vind je in het Huishoudelijk reglement.

Hoe denkt Scouting Stein over ontgroeningen?

De maatschappelijke visie ten aanzien van ontgroenen is de laatste jaren sterk veranderd. Ontgroenen kán eigenlijk niet meer. Scouting Nederland en Scouting Stein keurt ontgroening daarom af. Neptunus mag gerust langskomen, maar we gaan niet kielhalen of andere vernederende activiteiten doen. Het is veel leuker om te vieren dat er nieuwe leden zijn (bijvoorbeeld met taart/vlaai) of sámen een grote uitdaging aan te gaan (samen slapen op een gepionierd vlot).

Waarom hijsen we de vlag?

Vlaggen kunnen worden gebruikt voor het doorgeven van signalen (net als bij semafoor vlaggen), maar ze kunnen ook worden gebruikt als identificatiemiddel. Landen en provincies, maar ook bedrijven en organisaties, hebben hun eigen vlag om hun geschiedenis of hun doelstellingen te symboliseren. Bij Scouting gebruiken we vlaggen ook met een doel: de vlag dient als identificatiemiddel voor de speltak, de Scoutinggroep en de landelijke organisatie, maar laat ook onze doelstellingen en symbolen zien. Op de speltakvlag is het bij de speltak behorende speltakteken afgebeeld. Op de groepsvlag staan de symbolen van de eigen Scoutinggroep en op de Scouting Nederland-vlag staan de symbolen van Scouting. De lelie en het klaverblad van de internationale Scoutingbewegingen met als achtergrond het rood wit blauw van de Nederlands vlag. Bij zowel de groepsvlag en de vlag van Scouting Nederland laten de lelie en het klaverblad ook de doelstellingen van de organisatie zien. De drie blaadjes aan het klaverblad en de drie punten van de lelie symboliseren namelijk ook weer de drie punten van de belofte. De ceremonie waarin we de vlag hijsen, is bedacht bij het begin van Scouting. Inmiddels is deze ceremonie binnen Scouting zo internationaal verspreid dat het een onlosmakelijk onderdeel van de Scoutinggebruiken is dat in bijna ieder land voorkomt. Het maakt niet uit waar ter wereld je bent, je kunt er bijna vanuit gaan dat scouts de bijeenkomst beginnen met het hijsen van de vlag. Dit schept ook internationale verbondenheid, het lijkt er niet zo zeer om te gaan wat we doen, maar meer om het feit dat we het ‘allemaal’ doen. Klik hier voor meer informatie over het gebruik de Nederlandse vlag.

Waarom openen we, wat willen we daar mee zeggen?

De ceremoniën en rituelen bij Scouting hebben een reden, ze zijn er niet zomaar. De herkenbare manier waarop wij openen en sluiten is een signaal naar onze leden en naar buiten. Aan onze leden laten we op een duidelijke manier zien dat de opkomst begonnen of afgelopen is. Dit geeft structuur aan je opkomst. Opening en sluiting zijn hiermee ook de rustmomenten in je programma. Ceremoniën bevorderen ook het groepsgevoel en geven iedereen het gevoel dat ze erbij horen. Dit is belangrijk, omdat jeugdleden zich naarmate ze ouder worden steeds meer bewust zijn van hun omgeving en vooral hun positie daarin. Voor leiding is de opening een makkelijke manier om de scouts bij het begin van de opkomst meteen op hun gemak te stellen. De opening (en eventueel het hijsen van een vlag) is ook naar buiten toe heel herkenbaar: iedereen die scouts ziet openen of sluiten weet onmiddellijk waar we mee bezig zijn en dat we scouts zijn. Ten slotte biedt het openen en sluiten een praktisch begin voor uitleg of mededelingen die je voor of na het programma moet doen, dit is het moment waarop je de onverdeelde aandacht van de leden zou moeten hebben. Voor de verschillende leeftijdsgroepen is een eigen opening.
 • Bevers
 • Welpen, openen en sluiten
 • Scouts: het openen en sluiten van scouts staat beschreven in de Scoutsgids
 • Explorers en roverscouts: explorers en roverscouts hebben geen voorgeschreven wijze van openen.

Wat zijn de speltaknamen van tegenwoordig?

Kabouters, Esta’s, Verkenners, Gidsen, Pivo’s, Rowans en Sherpa’s Dit zijn oude speltaknamen die niet meer worden gebruikt binnen Scouting Nederland. Scouting Stein gebruikt deze speltaknamen wel nog. De speltaknamen die gebruikt worden bij Scouting Nederland, zijn:
 • Bevers (5-7 jaar): bevers vormen met z’n allen een kolonie
 • Welpen (7-11 jaar): welpen vormen samen een horde en de subgroepjes heten nesten; nesten worden geleid door gidsen en helpers
 • Scouts (11-15 jaar): scouts vormen samen een troep en de subgroepjes heten ploegen; ploegen worden geleid door een ploegleider en assistent-ploegleider
 • Explorers (15-18 jaar): explorers vormen samen een afdeling
 • Roverscouts (18-21 jaar): roverscouts vormen samen een stam

Wat zijn de leeftijden van de verschillende speltakken?

Bij Scouting zijn er vijf leeftijdsgroepen, ook wel speltakken genoemd:
 • Bevers: jongens en meiden van 5 tot 7 jaar (groep 2 t/m 3)
 • Welpen: jongens en meiden van 7 tot 11 jaar (groep 4 t/m 7)
 • Scouts: jongens en meiden van 11 tot 15 jaar (groep 8, klas 1, 2, 3)
 • Explorers: jongens en meiden van 15 tot 18 jaar (klas 4 e.v.)
 • Roverscouts: jongens en meiden van 18 tot 21 jaar

Waar staan de letters van het woord SCOUTS voor?

SCOUTS staat voor:
 • Samen stappen we met veel plezier op de wereld af, dat verbindt ons onderling.
 • Code en traditie zijn onze basis, de wet & belofte onze waarde.
 • Outdoor staat voor avontuur, een ontdekkingstocht in de natuur.
 • Uitdaging zoeken we in alles om ons zo te ontwikkelen tot zelfstandige scouts.
 • Teamgevoel haalt het beste uit onszelf. Daarom zijn we trots op elkaar.
 • Spel en creativiteit helpen ons de verschillende talenten van scouts te benutten.
Meer weten? Kijk dan hier of in het Beverkompas, Welpenkompas,Scoutskompas of de Explorergids.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com